Baza legala : OUG 75/1999; OUG nr. 90/2008; OMFP nr.3055/2009 cu modificari ulterioare
Auditul financiar este definit, conform art.2, alin(1) din OUG 75/1999, ca fiind activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea examinarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare si servicii profesionale potrivit standardelor internationale de audit si altor reglementari adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania.
Principalele caracteristici ale auditului financiar constau in aceea ca :
– reprezinta o examinare profesionista;
– are ca si obiect orice informatie financiar –contabila;
-se realizeaza de catre un specialist;
– scopul auditului este de a exprima o opinie motivata, argumentata si asumata;
– se realizeaza prin respectarea unor criterii de calitate, standarde si norme.
Din perspectiva rolului auditului financiar, acesta este de a oferi asigurari rezonabile privitor la respectarea principiilor contabile general admise si a procedurilor interne stabilite de conducerea firmei, precum si privitor la reflectarea de catre contabilitate a imaginii fidele, clare si complete a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor firmei in concordanta cu reglementarile legale aplicabile.
Sub aspectul tipologiei juridice, auditul financiar se regaseste in doua forme si anume :
– audit contractual – exercitat de auditori care lucreaza independent sau sunt organizati in societati comerciale de profil;
– audit legal – caracterizat prin faptul ca atributiile de supraveghere a gestiunii societatilor comerciale, verificarea si certificarea situatiilor financiare sunt cerute prin lege si sunt efectuate pe baza mandatului primit din partea Hotararii Generale a Actionarilor.
Din cadrul auditului legal, se desprinde auditul statutar, reglementat de OUG nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate, intocmite potrivit legii contabilitatii si reglementarilor contabile aplicabile.
Conform art. 2 din OUG nr. 90/2008:
-auditul statutar reprezinta auditul situatiilor financiare anuale sau al situatiilor finaciare anuale consolidate, asa cum este prevazut de legislatia comunitara, transpus in reglementarile nationale;
-auditorul statutar este, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, persoana fizica certificata (autorizata) de catre autoritatea competenta, respectiv Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), sa efectueze audit statutar;
– firma de audit este persoana juridica sau orice alta entitate, indiferent de forma juridica a acesteia, care este autorizata de CAFR, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, sa efectueze audit statutar.
In conformitate cu prevederile OMFP nr.3055/2009 cu modificari ulterioare, in ceea ce priveste auditul statutar, trebuie avut in vedere faptul ca :
– conform pct. 3 alin. (1) din OMFP 3055/2009, persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii, denumite in continuare criterii de marime, si anume – total active: 3.650.000 euro, cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro, numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50 – aceste persoane juridice intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant,
- cont de profit si pierdere,
- situatia modificarilor capitalului propriu,
- situatia fluxurilor de numerar,
- notele explicative la situatiile financiare anuale;
– conform art.5 alin(1) din OMFP 3055/2009, situatiile financiare anuale intocmite de persoanele juridice mentionate la punctul anterior, sunt auditate potrivit legii. Sunt auditate, de asemenea, situatiile financiare anuale intocmite de entitatile prevazute la pct. 1 alin. (3) lit. h) din OMFP 3055/2009, in cazul depasirii limitelor criteriilor de marime prevazute la pct. 3 alin. (1) din OMFP 3055/2009;
– fac obiectul auditului statutar si situatiile financiare anuale intocmite de persoanele juridice de interes public, asa cum sunt definite potrivit legii;
– persoanele juridice care au intocmit situatii financiare anuale simplificate, intocmesc situatiile financiare anuale prevazute la alin.(1) numai daca in doua exercitii financiare consecutive depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin.(1). Persoanele juridice care au intocmit situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale simplificate numai daca in doua exercitii financiare consecutive nu depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin.(1) din OMFP 3055/2009.
In consecinta exista posibilitatea ca pentru o entitate care indeplineste criteriile obligativitatii auditarii, ulterior aceasta obligatie de auditare a situatiilor financiare, in conditiile neindepliniri criteriilor prevazute la pct. 3 alin. (1) in doua exercitii financiare consecutive, sa inceteze.
Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar
Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.